Çalışan Kadınlar Ne Zaman Emekli Olabilir?
Ülkemizde çalışma hayatına dahil olan kadın ve erkeklerin emeklilik süreleri birbirinden farklılık göstermektedir. Bu noktada prim günleri önem taşımaktadır, çalışan kadınların emekliye ayrılabilmeleri için 7200 gün prim ödemelerini gerçekleştirmiş olmak zorundadırlar eğer bu primlerin ödemelerinde aksamalar yaşanmış ise emeklilik yaşı da uzamaktadır. Çalışma hayatı boyunca 7200 gün prim borcunu düzenli olarak ödeyen kadınlar emeklilik hakkına sahip olmuş olur.
Çalışan Kadınların Emeklilik Yaşı Kaç?
Prim günlerini tamamlamamış olan kadın çalışanlar için emekli olmak durumu söz konusu değildir. Yani çalışan kadınların emeklilik yaşları ödenen prim gün sayısı ile doğru orantılıdır sigortalı kadın çalışanların emeklilik yaşı 7200 gün prim yatırması ile gerçekleşir primlerini düzenli ve eksiksiz olarak ödeyen kadınlar 58 yaşında emekli olmaya hak kazanır.
Ödenen pirim günlerinde gecikmelerin olması ya da işten uzun süreli olarak ayrılıp tekrar geri dönme gibi sebepler vasıtasıyla emeklilik yaşı uzayabilmektedir. Kadınlar için en düşük emeklilik yaşı 58 iken en yüksek emeklilik yaşı 65 olarak belirlenmiştir.
50 yaşında emeklilik hakkını elde etmek isteyen kadınlar ise 3600 gün prim ödemelerini yapmaları durumunda emekliye ayrılabileceklerdir.
Çalışan Kadınların Emeklilik Hesaplaması Nasıl Yapılmaktadır?
Ülkemizde iş hayatına dahil olup çalışan kadın ve erkeklerin emeklilik ve prim günleri birbirinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızın emeklilik zamanları cinsiyetlere göre farklılık göstermektedir.
Emeklilik yaşını en doğru şekilde hesaplamak isteyen vatandaşların SGK kurumu sayfası üzerinden hesaplama yapmaları en doğru seçeneklerden biridir. SGK sayfasına giriş yapılarak emeklilik günü hesaplaması gerçekleştirilebilmektedir. Emeklilik gününü hesaplamak için bu sayfa üzerinde bulunan bilgi kutucuklarının eksiksiz ve doğru olarak doldurulması gerekmektedir. Sayfa üzerindeki bilgi kutucukları doğru ve hatasız bir şekilde doldurulduktan sonra gönder tuşuna basılmalıdır ardından çıkan sayfada emeklilik yaşının ne zaman gerçekleşeceği ve ne kadar sigorta priminin kaldığı gibi detaylı bilgilere ulaşılabilmektedir.
Bununla birlikte e-devlet sistemi üzerinden de emeklilik hesabı yapılabilmektedir. E-Devlet sistemi üzerinden hesaplama yapılabilmesi için öncelikle bu sisteme kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılması gerekmektedir. E-Devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra karşınıza çıkacak olan arama motoru kısmına “emekli olma durum sorgulama” yazılmalıdır sonrasında çıkan başlığa tıklanarak istenen bilgiler eksiksiz olarak doldurulmalıdır ve ardından sorgula butonuna basılmalıdır bu şekilde e-devlet sistemi vasıtasıyla da emeklilik hesaplaması yapılabilmektedir.
Çalışan Kadının 4A Emeklilik Maaşı Ne Kadardır?
SGK üzerinden emeklilik maaşı alacak olan kadının prim koşullarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. 7200 gün prim ödemesi yapan bir kadın emeklilik için hak kazanmış olacaktır.
4A grubu çalışan kadınların emeklilik maaşları ile 4A grubu çalışan erkeklerin emeklilik maaşı birbirinden farklı değildir.
Kadın ve erkek emeklilerin alacakları maaş cinsiyete göre farklılık göstermezken sadece prim günü farklılık göstermektedir.
Kadın ve erkek çalışanlar emekli olduktan sonra aynı maaşı almaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken konu çalışan kişilerin çalışmış oldukları kurum içerisindeki konumları ve kıdemleridir. Bu durumlar emeklilik maaşını değiştirebilmektedir emeklilik maaşları kıdeme göre farklılık gösterirken cinsiyete göre farklılık göstermez.
TÜİK Verileri doğrultusunda 2021 yılında TÜFE’nin %1,25 artması ile enflasyon 14,6 olmuştur.
Değişen enflasyon emekli maaşlarını da etkilemektedir. Emeklilik maaşları yıllık TÜFE ve enflasyon oranlarına göre farklılıklar gösterebilmektedir.
SGK’den emekli olanlar için maaş, 2000 yılından önce emekli olanlar ve 2000 yılından sonra emekli olanlar şeklinde İki gruba ayrılmaktadır.
- 2000 yılı öncesi emekliye ayrılan kadın çalışanlar, 2420 TL emekli maaşlı almaktadır.
- 2000 yılı sonrası emekliye ayrılan kadın çalışanlar ise 1625 TL emekli maaşı almaktadır.
Çalışan Kadınlar İçin 4B Emeklilik Maaşı Ne Kadardır?
BAĞ-KUR sistemi üzerinden çalışan kadınlar memur kabul edilmezler ve bu kadınların 4A grubu kadın çalışanlar gibi atanma ve kalıcı olarak çalışma durumları bulunmamaktadır. Bu kadınların belirli bir iş yerinde çalışma zaruriyeti olmadığı için kendi mesleklerini yaparak geçimlerini sağlayabilirler.
BAĞ-KUR üzerinden primlerini yatıran kadınların kendilerine ait iş yeri koruma hakları bulunmaktadır.
Tabii ki kadınlar yapmış oldukları işlerden kazandıkları geliri göstermek durumundadır. BAĞ-KUR üzerinden emekli olmak isteyen kadın çalışanlar çalıştıkları süre içerisinde 7200 gün prim ödemesini tamamlamış olmak zorundadır.
- 4B grubu çalışanlar kendi içinde iki gruba ayrılmaktadır:
- Esnaf emeklisi olan kadın çalışanlar için belirlenen emeklilik maaşı, 1763 TL tutarındadır.
- Tarım emeklisi olan kadın çalışanlar için belirlenen emeklilik maaşı, 1662 TL tutarındadır.
Çalışan 4C Emeklilik Maaşı Ne Kadardır?
Emekli sandığına bağlı olarak çalışanlar 4C kapsamında değerlendirilmektedir. Emekli sandığına bağlı olarak çalışan kadınlar Bakanlar Kurulunun belirlediği görevlerde çalışmaktadır
Bir yıldan az ve mevsimlik olarak çalışacak kadınlar Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen görevlerde belli bir ücret karşılığında çalışırlar.
Emekli sandığına tabi olan sigortalı olarak değil iştirakçi olarak değerlendirilmektedir. Emeklilik zamanı için kadın çalışanlar, re’sen emeklilik kapsamına girerler. Emeklilik sandığına bağlı olarak emekli olan kişilerin emeklilik ücretleri değişiklik göstermektedir.