Deniz Salyası Müsilaj Nedir, Neden Oluşur? İşte Müsilajın Sebepleri
Musilaj olarak bilinen deniz salyası, bitkinin suyu dokularında tutmak için kullandığı bir madde olarak karşımıza çıkmaktadır. Kimyasal bir bakış açısından müsilaj, şekerlerden türetilen büyük bir moleküldür. Teknik olarak aslında bir polisakkarit yani birbirine bağlı şekerlerden oluşan bir moleküldür.
Marmara Denizi’nde tesirli olan deniz salyası (müsilaj), deniz sıcaklığının yüksek olması ve denizin duygun olması sebebiyle aktifliğini artırıyor. Bu gidişat balıkçıların avlanmasına engel olurken denizdeki canlı spektrumunun da eksilmesine neden oluyor. Özellikle şubat ayından itibaren yoğunluğunu gözle görülür biçimde artıran müsilaj için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bir eylem tasarıyı acil eylem tasarıyı açıklandı. Peki, Marmara Denizi’ni tutsak alan müsilajın oluşma sebebi nedir?
Millet arasında deniz salyası olarak öğrenilen müsilaj, son dönemde Marmara Deniz’ini tamamiyle kaplamasıyla gündeme geldi. Bir doğa hadiseyi olan müsilajın bu sene neden bu kadar çoğaldığı merak ediliyor.
DENİZ SALYASI NEDİR?
Müsilaj, biyolojik ve kimyevi pek çok koşulun bir araya gelmesiyle oluşan, fitoplankton olarak adlandırılan nebatsal canlıların fazla üremesi, deniz sıcaklığının yükselmesi ve buna bağlı olarak bakteriyel etkinliklerin çoğalmasıyla oluşan sümüksü, yapışık bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.
Müsilajın meydana gelmesi için mevsim sıcaklıklarındaki değişim, akıntı, tuz seviyesi gibi bir hayli değişik faktör mevcut.
MÜSİLAJIN MEYDANA GELME SEBEBİ NEDİR?
Müsilajın meydana gelmesine neden olan 3 ana sebep bulunuyor:
-Bunlardan birincisi Marmara Deniz’inde sıcaklığın bir süredir olması gerekenden 2-3 derece daha yüksek olması.
İkincisi ise Marmara Denizi’nde büyük bir azot-fosfor yükünün var olması.
Üçüncü neden iklim değişikliği ile meydana gelen durulma ve durgunluk.
Tüm bu şartların bir araya gelmesi ile müsilajın oluşum koşulları sağlanmış oluyor ve maalesef deniz salyası ortaya çıkıyor.